ATRA Climate Explorer - Aplikacija za istraživanje uticaja klimatskih promjena na herpetofaunu BiH

14 Aug 2024

U sklopu prijave na Ebbe Nielsen challenge award, naš počasni član Mirza Čengić osmislio je web aplikaciju koja daje uvid u uticaj klimatskih promjena na herpetofaunu BiH. Aplikacija je vrlo intuitivna i jednostavna za koristiti. 

U pitanju je Shiny aplikacija koja omogućava korisnicima da istraže distribucijske podatke herpetofaune iz BiH koje su pohranjeni u GBIF bazi podataka (vodeća svjetska baza o biodiverzitetu). Zahvaljujući aplikaciji, ovi distribucijski podaci su sada povezani sa klimatskim informacijama koje se odnose na 19 bioklimatskih varijabli koje opisuju aspekte temperature i precipitacije (padavina). Tačnije rečeno, za svaku geografsku koordinatu gdje je zabilježena vrsta od interesa, pripojene su date vrijednosti temperature i precipitacije za godine: 2011-2040; 2041-2070; 2071-2100 prema tri različita scenarija koji predviđaju klimatske promjene (SSP126, SSP370, SSP585).

U izborna polja na glavnoj stranici aplikacije odaberete vrstu od interesa, odredite broj podataka koje želite preuzeti, odaberete bioklimatsku varijablu od interesa za analizu te željeni klimatski scenarij. U vrlo kratkom vremenu aplikacija će izbaciti grafički prikaz mape sa distribucijskim podacima (GBIF tačkama rasprostranjenja), bioklimatski layer od interesa i boxplotove koji prikazuju trend ponašanja bioklimatske varijable u gore navedenim vremenskim okvirima. Konkretne vrijednosti varijable od interesa možete skinuti u vidi tabelarnog prikaza.

ATRA Climate Explorer je alat koji ima izuzetan značaj za biodiverzitet BiH jer omogućava identifikaciju najugroženijih vrsta od klimatskih promjena te prioritiziranje istraživanja i monitoring programa. Kao takva, aplikacija je jedinstvena i vrlo orginalna te prati najnovije svjetske standarde. Zahvaljujući instrukcijama datim u tabu 'How to build your own', korisnici pristupaju gut hub platoformi gdje je dat kod koji omogućava reprodukciju iste aplikacije za željenu teritoriju (npr. Hrvatska). 

Shiny aplikaciji pristupate ovdje

Objavio: Emina Zadnji update: 2024 Sep 18 14:29
Vrh