ATRA Climate Explorer - Aplikacija za istraživanje uticaja klimatskih promjena na herpetofaunu BiH

14 Aug 2024

U sklopu prijave na Ebbe Nielsen challenge award, naš počasni član Mirza Čengić osmislio je web aplikaciju koja daje uvid u uticaj klimatskih promjena na herpetofaunu BiH. Aplikacija je vrlo intuitivna i jednostavna za koristiti. 

U pitanju je Shiny aplikacija koja omogućava korisnicima da istraže distribucijske podatke herpetofaune iz BiH koje su pohranjeni u GBIF bazi podataka (vodeća svjetska baza o biodiverzitetu). Zahvaljujući aplikaciji, ovi distribucijski podaci su sada povezani sa klimatskim informacijama koje se odnose na 19 bioklimatskih varijabli koje opisuju aspekte temperature i precipitacije (padavina). Tačnije rečeno, za svaku geografsku koordinatu gdje je zabilježena vrsta od interesa, pripojene su date vrijednosti temperature i precipitacije za godine: 2011-2040; 2041-2070; 2071-2100 prema tri različita scenarija koji predviđaju klimatske promjene (SSP126, SSP370, SSP585).

U izborna polja na glavnoj stranici aplikacije odaberete vrstu od interesa, odredite broj podataka koje želite preuzeti, odaberete bioklimatsku varijablu od interesa za analizu te željeni klimatski scenarij. U vrlo kratkom vremenu aplikacija će izbaciti grafički prikaz mape sa distribucijskim podacima (GBIF tačkama rasprostranjenja), bioklimatski layer od interesa i boxplotove koji prikazuju trend ponašanja bioklimatske varijable u gore navedenim vremenskim okvirima. Konkretne vrijednosti varijable od interesa možete skinuti u vidi tabelarnog prikaza.

ATRA Climate Explorer je alat koji ima izuzetan značaj za biodiverzitet BiH jer omogućava identifikaciju najugroženijih vrsta od klimatskih promjena te prioritiziranje istraživanja i monitoring programa. Kao takva, aplikacija je jedinstvena i vrlo orginalna te prati najnovije svjetske standarde. Zahvaljujući instrukcijama datim u tabu 'How to build your own', korisnici pristupaju gut hub platoformi gdje je dat kod koji omogućava reprodukciju iste aplikacije za željenu teritoriju (npr. Hrvatska). 

Shiny aplikaciji pristupate ovdje

Posted by: Emina Latest update: 2024 Sep 18 14:29
Top